Hans Maartens

Kijken naar je eigen sterfelijkheid

Hoe kijk je naar je eigen sterfelijkheid:

In een interview werd mij ooit eens de vraag gesteld hoe ik mijn eigen uitvaart vorm zou willen geven. Iedereen denkt namelijk dat je daar wel een heel uitgesproken mening over zult hebben als je dit vak uitoefent. Maar dat is niet altijd zo……. Natuurlijk heb je wel ideeën over wat je zou willen maar toch… De dood en vooral je eigen overlijden is niet iets waar je alle dagen bij stil staat of stil wilt staan. Zelfs niet als ‘de dood’ een onderdeel van je werk is geworden.

Ik werd me hier heel erg van bewust toen ik met een man die ernstig ziek was zijn uitvaart vorm aan het geven was. In het begin hadden we het vaak over het naderende einde en hoe het dan gestalte moest krijgen. Maar iedere keer opnieuw vervielen we in herhalingen en schoot het niet echt op. Volgens hem was er nog tijd genoeg. De berichten over zijn gezondheid werden wel steeds slechter dus ik probeerde zaken af te ronden of op zijn minst duidelijk te krijgen.

Op een gegeven moment zei hij: Ik snap dat je verder wilt. Ik begrijp ook dat dat moet wil ik zelf nog inspraak kunnen hebben. Maar………………de haast die jij voelt voel ik ook …………alleen .........anders! Jij hebt haast om dingen duidelijk te krijgen en dat heb ik ook. Maar ik heb verder absoluut geen haast. Het kan mij niet langzaam genoeg gaan. Hoewel het alle dagen in mijn hoofd zit dat ik niet lang meer te leven heb, kan ik niet nadenken over het einde. Lang aan je eigen sterfelijkheid denken kan niet.

Een aantal maanden na zijn overlijden heb ik het onderstaande gedicht geschreven. Het eerste deel is gebruikt in een theatervoorstelling waar ik aan meegewerkt hebt ‘Leven rondom de dood’

Je eigen dood in de ogen zien is als kijken in de zon

in de warmte, kijken naar de bron

Je oorsprong zien, je toekomst vinden?

Vurig, warm, intens,

het kan slechts een moment dan welt water op,

beschermd je, spoelt de pijn voor even weg

Maar toch… veroordeeld , te kijken in de zon

Weten wat de waarheid is

steeds een kort moment

Kijken met tranen in je ogen

Weten maar nu nog niet

Tranen, spoel de pijn nog even weg

Hans Maartens

Contact

U kunt te allen tijde contact met mij opnemen.

Rigtersbleek Zandvoort 10/1.15
7521 BE Enschede
Tel: +31 (0) 6 3843 1495
Web: hansmaartens.nl

Creatief gemaakt door Webhoes - De website maker van Almelo.